رئیس جمهور چین شی جین پینگ روز پنجشنبه با استقبالی باشکوه و گرمی از سوی مقامات عربستان سعودی رو به رو شد و سپس با سلمان بن عبدالعزیز آل سعود پادشاه عربستان سعودی و ولیعهد و نخست وزیرش محمد بن سلمان دیدار و گفتگو کرد. سفر رسمی شی به عربستان بخشی از بازدید چهار روزه وی از منطقه است. رئیس جمهور چین در این سفر دولتی در اولین اجلاس سران کشورهای عربی و همچنین شورای همکاری خلیج فارس با چین نیز شرکت خواهد کرد.

از زمان برقراری روابط دیپلماتیک میان چین و عربستان سعودی در سال 1990 روابط آنها همچنان پررونق شده است. بطوری که در سال های اولیه، ارزش تجارت دوجانبه انها به نزدیک به 500 میلیون دلار رسید. امروزه چین بزرگترین شریک تجاری عربستان سعودی است. حجم تجارت دوجانبه میان آنها تا سال 2021 از سقف 87.3 میلیارد دلار گذشت که نسبت به سال قبل از آن 30.1 درصد افزایش داشت. عربستان سعودی مقصد بیش از یک پنجم از تمام سرمایه گذاری‌های چین در جهان عرب بوده که به حدود 214 میلیارد دلار میرسد. از طرفی عربستان سعودی نیز به بزرگترین تامین کننده نفت چین تبدیل شده و 17 درصد از واردات نفت چین را به خود اختصاص داده است.

هنگامی که شرکت پالایشی یانبو آرامکو سینوپک در تاریخ ژانویه 2016 به بهره برداری رسید، به اولین پروژه پالایشی و شیمیایی سینوپک در خارج از کشور تبدیل شد و اکنون بزرگترین پروژه سرمایه گذاری چین در عربستان سعودی به شمار میرود. شرکت راه‌آهن چین نیز مسئولیت ساخت راه‌آهن سبک مکه و اولین خط ریلی سبک در عربستان سعودی را بر عهده داشت. بر اساس گزارش موسسه تحقیقاتی گرین فاینانس و مرکز توسعه، عربستان سعودی با مجموع حدود 5.5 میلیارد دلار سرمایه، بزرگترین دریافت کننده سرمایه گذاری های ابتکار کمربند و جاده در نیمه اول سال 2022 بوده است. با توجه به اینکه عربستان سعودی به دنبال دستیابی به چشم انداز سال 2030 خود است، رویکرد «نگاه به شرق» به یک روند جدید در توسعه این کشور تبدیل شده است.

شی جین‌پینگ با تکیه بر پیشرفت‌هایی که قبلاً به دست آمده، بیان کرد که چین از تبدیل شدن عربستان سعودی به شریک گفت‌وگو در سازمان همکاری شانگهای حمایت خواهد کرد. چین همچنین امیدوار است که با عربستان سعودی و دیگر کشورهای عربی همکاری کند تا روابط چین با منطقه را با برگزاری اجلاس سران کشورهای عربی و چین و نشست میان شورای همکاری خلیج فارس و چین هرچه بیشتر پیش ببرد. محمد بن سلمان آل سعود ولیعهد سعودی نیز ابراز امیدواری کرد که عربستان به تقویت و ارتقای مشارکت راهبردی جامع با چین کمک کند. وی همچنین گفت که معتقد است سفر شی نقطه عطفی در روابط چین و عربستان سعودی شکل خواهد داد.

راز هر موفقیتی همیشه در زیر نظر گرفتن تصویر بزرگتر است، به ویژه در روابط بین‌الملل که در هر زمان ممکن است انواع متغیرها ظاهر شوند و ثبات روابط را به خطر بیندازند. برخلاف کسانی که در ازای اجابت خواسته های ژئوپلیتیکی از روابط اقتصادی به عنوان سلاح استفاده می کنند، اما روابط چین و عربستان سعودی رابطه ای است که ریشه در امید به سعادت مشترک دارد، و این سعادت امکان مدیریت اختلافات و پیگیری منافع مشترک را نیز فراهم می کند. روابط چین و عربستان سعودی بر مبنای یک رویکرد عملگرایانه برای دستیابی به توسعه متقابل ساخته شده است.

همانطور که رئیس جمهور چین در سخنرانی خود در سال 2016 در مقر اتحادیه عرب اظهار داشت، آشفتگی در خاورمیانه ناشی از عدم توسعه است و راه حل نهایی به توسعه‌‎ای بستگی دارد که رفاه و کرامت همه را در بر داشته باشد. چنین فلسفه‌ای برای توسعه بر پایه تجربه دهه‌ها ساله چین ساخته شده است که می تواند با عربستان سعودی و سایر کشورهای عربی نیز به اشتراک گذاشته شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دوازده − شش =