حضور افرادی دارای روحیه جهادی، شفاف در عملکرد، شجاع در تصمیمات، خلاق و پر انرژی، متخصص و متعهد در مجموعههای مختلف مدیریت اجرایی کشور، مطالبه امروز مردم است.
به نقل از اخبارویژه ، دکتر ابوالفضل بخت جو، استاد دانشگاه و فعال سیاسی در خصوص دولت آینده و چالشهای پیشرو و انتظارات مردم از رئیس جمهور منتخب در نحوه مدیریت اجرایی کشور چنین گفت:
اولین موضوعی که به ذهن میرسد تغییر و تحول در محدوده مدیریت اجرایی کشور است. تغییر در جنس و نوع نگاه به مشکلات، تغییر در نوع و جنس برنامهها و تغییر در جنس و نوع مدیران و تغییر در جنس و نوع راهبردها است.
به همین دلیل با وجود حجم عظیمی از تبلیغات سوء شبکههای خارجی و دشمنان انقلاب، مردم به دنبال مطالبه و با انتخاب نزدیکترین فرد به مقام معظم رهبری، آیت الله رییسی را برای مدیریت اجرایی و ریاست جمهوری کشور بعد از ریاست قوه قضاییه که توسط حضرت آقا تعیین شده بود انتخاب کردند. اکنون که بحث چینش کابینه دولت داغ است، حضور افرادی دارای روحیه جهادی، اهل عمل، انقلابی، ولایت مدار، شفاف در عملکرد، شجاع در تصمیمات، خلاق و پر انرژی، متخصص و متعهد در مجموعههای مختلف مدیریت اجرایی کشور، مطالبه امروز مردم است.
وی افزود: انتظار میرود دولت آینده به دنبال افراد تکراری، بی انگیزه و خسته حتی با اسم و برند شناخته شده، نباشند. در جریان انقلاب و هشت سال دفاع مقدس همین افراد انقلابی گمنام ولی مخلص و با ایمان و دارای روحیه جهادی بودند که با لبیک فرمان امامشان وارد عمل شدند و توانستند در عرصههای انقلاب و دفاع مقدس پیروز میدان باشند.
این فعال سیاسی اظهار داشت: اگر به بیانیه گام دوم انقلاب مقام معظم رهبری دقت کنیم ملاحظه میکنیم که بند بند این بیانیه جوانان را مخاطب قرار میدهد نه افراد شاخص و شناخته شده؛ چرا که رهبر انقلاب به درستی ارزش این سرمایه زلال و عظیم را تشخیص داده که هرجا همین جوانان در لبیک به پیام رهبرشان پای کار آمدند، توانستند مشکلات را در هم بشکنند و برای کشور افتخار کسب کنند.
دکتر بخت جو در پاسخ به این سوال که مشکل امروز کشور چیست گفت: قطعا برای مدیریت اجرایی صحیح، کم هزینه، کارامد و پاسخگوی مطالبات مردم در ابتدا باید مشکلات را بشناسیم. مشکلات عمده امروز مردم بحث اقتصاد و معیشت است که تحریمهای ظالمانه و البته سوء مدیریتها باعث این مشکلات شده است.
دوم؛ کنترل و مدیریت کرونا که علاوه بر تحریمها، فشار اقتصادی را بر مردم بیشتر کرده و زندگی مردم را دچار چالش کرده است. بسیاری معتقدند با نگاه به خارج شاید میتوانیم این مشکلات را حل کنیم اما؛ واقعیت این است که تا زمانی که قوی نشویم بیگانگان صرفا دنبال گرفتن امتیاز، بد عهدی و تضعیف جمهوری اسلامیایران هستند؛ عملکردشان این گونه نشان داده و آزموده را آزمودن خطاست!
وی مشکلات کشور را مشخص دانست و راهکارهای حل آنها را چنین عنوان کرد: اگر به دنبال قدرتمند شدن در همه زمینهها هستیم، در ابتدا باید نقاط ضعف را بشناسیم و درصدد رفع آن عمل کنیم. حدود 70 سال است اولویت اول کشور تولید و صادرات نفت بوده، به همین دلیل عدم صارات نفت در چند سال اخیر اقتصاد کشور را به چالش کشیده است. آیا زمان آن نرسیده که این اولویت را تغییر دهیم؟ تا زمانی نفت اولین اولویت کشور است، نظام سلطه از ابزار تحریم برای فشار بر اقتصاد کشور و مردم استفاده میکند و با بستن شیر نفت میخواهند شیر اکسیژن را بر مردم ببندند و نفس مردم را به شماره بیاندازند. بنابراین چاره ای نداریم جز اینکه با نگاه به سایر ظرفیتهای موجود کشور، تمرکز بر ظرفیتهای غیرنفتی و با تمرکز بر ظرفیتهای استانی، کشوری و منطقهای، رویکرد کلی اقتصادی کشور را تغییر دهیم و مشکلات را تعدیل کنیم.
این فعال سیاسی در ادامه اظهار داشت: آمایش سرزمین در چهار دهه گذشته از صدر انقلاب جزو مطالبات جمهوری اسلامیبوده اما؛ تا به امروز اتفاق نیفتاده است. امروز زیر ساخت مناسبی تهیه شده که بتوانیم ظرفیتهای بومی، منطقهای و ملی، از سرمایههای انسانی گرفته تا منابع، معادن، تولیدات، خدمات و غیره را آمایش کنیم؛ امروز وقت آن رسیده با شناخت ظرفیتهای غیر نفتی و جایگزینی با نفت، تهدیدها را به فرصت تبدیل کنیم.
وی افزود: به عنوان مثال درآمد نفتی کشور در سال 1392 بالغ بر 118 میلیارد دلار بود اما؛ در سال 1399 این رقم 10 میلیارد دلار عنوان شد که صرفا 5 میلیارد دلار آن محقق شده که حدودا معادل 5 درصد بودجه کشور است. بنابراین طبیعی است که فشارهای اقتصادی در حوزه مسکن، خودرو، کالاهای اساسی و غیره، روی دوش مردم قرار گیرد.
راهکار خروج از وضعیت کنونی از دیدگاه دکتر بخت جو بدین گونه عنوان شد: آیا در حال حاضر شرایط به گونهای نیست که با آمایش سرزمین از هر استان سالیانه 3 میلیارد دلار و ماهیانه 300 میلیون دلار درآمد کسب کنیم؟ استانهایی که هر کدام به لحاظ وسعت جغرافیایی با یک سری از کشورهای منطقه برابری میکنند. پس اگر به درستی به این ذخایر خدادادی نگاه کنیم، قطعا میتوانیم فرصتهای جدیدی را ایجاد کنیم. به عنوان مثال در حوزه مسکن، شهرسازی و حمل و نقل به چه شکل عمل کردیم؟ تا دیروز خرید مسکن برای مردم رویا بود، امروز اجاره کردن مسکن بویژه در کلان شهرها به یک معضل تبدیل شده است.
این فعال سیاسی اظهار داشت: مسکن از زمین، منابع، مصالح ساختمانی، خدمات مهندسی و نیروهای انسانی تشکیل شده که هرکدام از این مولفهها با نوسان قیمتها، دچار یک نابسامانی شدهاند. اگر دولت بخواهد در این حوزه واقع بینانه عمل کند باید یک سری از نقاط را برای پروژههای مسکن ارزان و مهندسی قیمت مدنظر قرار دهد و به جای اینکه وارد کننده مصالح ساختمانی باشیم، باید به سمت استفاده از مصالح ساختمانی تولید داخل و باکیفیت برویم. برای اینکه مشکل فولاد و سیمان را حل کنیم باید موازنه درست برقرار کنیم و از صادرات بی رویه آن جلوگیری کنیم و به سمت صادرات مازاد بر مصرف حرکت کنیم. میبایست علاوه بر تامین واقعی بازار داخل و جلوگیری از سفته بازیها، رانت خواریها و دلال بازیها و عرضه مستقیم و نظارت و کنترل دقیق بر بازار مبدا، آرامش را به بازار برگرداند.
وی افزود: توسعه صادرات در زمینههایی که جزو توانمندیهای صنعتی کشور به شمار میرود باید تبدیل به فرصتی شود جهت توسعه صادرات غیر نفتی کشور و نگاهمان یک نگاه سیستمیباشد و صرفا به صورت نقطهای و جزیرهای عمل نکنیم. یکی از رسالتهایی که دولت در حوزه مسکن دارد بحث مدیریت سرمایهگذاری مسکن است. متاسفانه امروزه سادهترین راهکار برای حفظ ارزش پول، سرمایهگذاری در حوزه مسکن، خودرو ، طلا و دلار است. دولت آینده باید با ایجاد زیرساخت مناسب و برنامهریزی درست این تهدیدها را به فرصت تبدیل کند. تا زمانی که مسکن به عنوان کالای سرمایهای شناخته میشود، نظام بی رویه افزایش قیمت در خرید و اجاره مسکن را خواهیم داشت و با سیاستهای جزیرهای و غیرسیستمیقادر به مدیریت این موضوع نیستیم.
دکتر بخت جو در خصوص مشکلات حوزه حمل و نقل گفت: ایران کریدور شمال به جنوب است و از اروپای شرقی تا حاشیه خلیج فارس، دریای عمان و اقیانوس هند درگاه ارتباطی است اما؛ چند درصد از مبادلات کالاها از طریق مجموعه کشتیرانی و بنادر ایران انجام میشود؟ چقدر از ترانزیت کالا سهم بنادر ایران است؟ آیا اگر زیرساخت مناسب برای این موضوع تهیه و تدوین شود، قادر نیستیم درآمدی برابر با درآمد نفتی کشور ایجاد کنیم؟! اکنون اگر دولت جناب آقای رییسی در بحث مسکن، راه و ترابری و ترانزیت کالا برنامه جدیدی داشته باشد میتوان بخش عظیمیاز بودجه وزارت راه و شهرسازی را از خود مجموعه کسب کرد اما؛ تاکنون چند درصد از مدیران اجرایی کشور، مدیران تولید درآمد بوده اند و نه مدیران تولید هزینه؟!
وی به این نکته مهم اشاره کرد که انتخاب افراد توانمند در زمینه تولید درآمد میتواند زمینه تحول اقتصادی و درآمدی فراهم شود و افزود: اگر در هر مجموعه نگاهمان کاهش وابستگی به بودجه نفت و تولید سرمایه در مجموعه باشد میتوان به ایران توانمند و ایران قوی که شعار دولت آقای دکتر رییسی است، فکر و عمل کنیم. بنابراین پیشنهاد بنده به دولت آینده این است که از رویکرد مدیریت سیاسی استانها به سمت مدیریت اجرایی و دولتهای محلی استانها حرکت کنیم.
این فعال سیاسی و استاد دانشگاه در ادامه عنوان کرد: با تغییر رویکرد سنتی و تامین زیرساختهای لازم جهت تبدیل صنایع بالا دستی به صنایع پایین دستی، میتوان بخش عمدهای از نیازهای هر استان را در داخل استان تامین کرد و چه بسا هر استان منبعی برای تامین نیازهای استانهای مجاور باشد و چنانچه همچنان آمایش سرزمین، تامین نیازها، توسعه صادرات، کاهش واردات و کاهش وابستگی به خارج از کشور در دستور کار قرار گیرد، وابستگی به نفت کاهش مییابد. امروز چارهای نداریم جز اینکه رویکرد مدیریت اجرایی کشور را تغییر دهیم و صرفا به نفت متکی نباشیم. برای اینکه به این سیاست و این برنامه سرعت بخشیم باید مردم همانطور که در انتخابشان به آیت الله رییسی اعتماد کردند، به برنامه دولت و به مدیران کابینه دولت اعتماد کنند. جلب اعتماد مردم برابر با بهکارگیری نیروهای جوان انقلابی خلاق در حوزههای مختلف است.
دکتر بخت جو در خاتمه اظهار داشت: اگر این اتفاق رخ دهد همانند زمان انقلاب و هشت سال دفاع مقدس باز هم میتوانیم از پیچ بحرانها عبور کنیم که به الطاف خدا و با محوریت دکتر رییسی و دولت جوان انقلابی ایشان که از قبل مقام معظم رهبری وعده دادهاند، محقق خواهد شد.