مشکلات صادرات برخی محصولات ساخت چین به آمریکا نتیجه سیاست این کشور در قبال چین است که به هیچ وجه نشان دهنده تضعیف تولید در زنجیره تامین جهانی از جانب چین نیست. بنابراین، این تلاش دیگری برای لکه دار کردن اقتصاد چین توسط رسانه های آمریکایی برای توصیف تأثیر بر صادرات برخی محصولات چینی به ایالات متحده به عنوان مشکلات زنجیره تامین جهانی ناشی از اقدامات چین برضد کووید-19 است.
بر اساس آخرین داده های نقشه حرارتی زنجیره تامین سیانبیسی، سفارشات تولیدی ایالات متحده در چین 40 درصد کاهش یافته است. در گزارش روز یکشنبه سیانبیسی به نظر می رسد این رقم تنها یک شاخص است که برای قضاوت در مورد روندهای مرتبط با صنعت حمل و نقل جهانی استفاده می شود.
با این حال، فاکس نیوز به سرعت به کاهش 40 درصدی سفارشات تولیدی به عنوان دلیلی برای انتقاد از مشکلات زنجیره تامین چین ناشی از اقدامات ضد کووید-19 اشاره کرد.
غیرقابل انکار است که کاهش 40 درصدی سفارشات ممکن است بتواند این تصور را ایجاد کند که تجارت چین و ایالات متحده در یک سقوط آزاد جدی قرار دارد، اما این بسیار سوال برانگیز است که داده های سیانبیسی تا چه حد می تواند وضعیت واقعی تجارت چین و ایالات متحده را منعکس کند، درحالی که دوره زمانی مشخص، و یا سقوط ناگهانی صنعتی یا سایر منابع خاص جمع آوری داده را ذکر نکرده است.
بنابراین، دور از ذهن و شرم آور است که برخی رسانه های غربی با انگیزه های باطنی با شکست های تجاری چین و آمریکا بازی کنند و مسئولیت آن را بر عهده پکن بگذارند. در غیر این صورت، با توجه به این واقعیت که اطلاعات معتبرتری در مورد صادرات چین به ایالات متحده وجود ندارد، بد مطرح کردن مشکلات زنجیره تامین چین توسط رسانه های غربی آن هم به طوری خاص و بر اساس یک رقم ناشناخته و تکان دهنده عملی بسیار غیرحرفه ای است.
بلومبرگ همین چند روز پیش، با اشاره به واردات 418 میلیارد دلاری کالا از چین در 9 ماهه نخست سال جاری، ادعا کرد که «آمریکا در سال 2022 بیش از هر سال دیگری از چین کالا وارد خواهد کرد» و با استناد به واردات 418 میلیارد دلاری کالا از چین در 9 ماهه سال جاری یا 23.7 میلیارد دلار بیشتر از مدت مشابه سال 2018، بیان کرد که در حال حاضر این عدد رکورددار است.
همچنین داده های گمرک چین نشان می دهد که در 10 ماهه نخست امسال صادرات چین به آمریکا نسبت به مدت مشابه سال قبل 6.6 درصد افزایش داشته است.
البته نمی توان انکار کرد که تجارت چین و آمریکا در حال حاضر با مشکلاتی مواجه است و تا حد زیادی به دلیل فشار ژئوپلیتیکی ناشی از سرکوب اقتصاد چین توسط واشنگتن است و نه تنها زنجیره تامین چین.
ارزش افزوده تولیدی چین از 22.5 درصد در سال 2012 به نزدیک به 30 درصد تولید جهانی در سال 2021 افزایش یافته و موقعیت خود را به عنوان بزرگترین قدرت تولیدی جهان حفظ کرده است.
چین با بهینه سازی مستمر اقدامات پیشگیرانه در برابر بیماری همه گیر، تولید این کشور و توسعه اقتصاد جهانی را که همیشه نقش کلیدی و پیشرو در زنجیره تامین جهانی داشته را پیش می برد.
در واقع، شایان ذکر است که همچنان در 10 ماهه نخست سال جاری صادرات چین به شرکای تجاری بزرگی مانند اتحادیه اروپا و آسه آن در مقایسه با رشد تک رقمی ثبت شده در صادرات چین به کشورهای عضو، نرخ رشد دورقمی را حفظ کرده است. در حالی که صادرات چین به ایالات متحده در مدت مشابه رشدی تک رقمی داشته است. این نتیجه آشکارا نشان دهنده ادامه سرکوب شرکت های چینی توسط ایالات متحده است که عدم اطمینان بیشتری را به تجارت چین و ایالات متحده اضافه کرده است. به گزارش رویترز، در جدیدترین نشانه از چنین سرکوبی، مقامات تجاری ایالات متحده هفته گذشته اعلام کردند که تعرفه های جدیدی بر واردات برخی از سازندگان بزرگ پنل های خورشیدی چین اعمال می کنند که به نظر آمریکا در حال “دور زدن” تعرفه های آمریکا با تکمیل ساخت محصولات خود در کشورهای جنوب شرقی آسیا هستند.
با وجود جاه طلبی ایالات متحده برای خفه کردن توسعه اقتصاد چین، تجارت چین و ایالات متحده تحت ملاحظات ژئوپلیتیک زیادی قرار گرفته است. کاملا روشن شده است که سیاست اقتصادی و تجاری ایالات متحده در قبال چین فراتر از نیازهای اقتصادی هستند و این کشور بیشتر تمایل دارد تا اهداف استراتژیک و نیازهای رقابتی خود را علیه چین برآورده کند. و در زمانی که واشنگتن کاهش مزیت رقابتی چین را هدف قرار داده است، تصور اینکه تجارت چین و آمریکا چگونه پیش خواهد رفت و بخش تولید چین با چه شوک هایی مواجه خواهد شد، دشوار نیست.
اما از طرفی این بدان معنا است که ایالات متحده هم مجبور است عواقب ناشی از انتخاب خود را متحمل شود، زیرا بسیاری از محصولات چینی صادراتی به ایالات متحده با قطعات آمریکایی ساخته شده اند و فقط در چین مونتاژ می شوند. بنابراین، کاهش صادرات تولیدی چین به ایالات متحده نیز ممکن است به کاهش تقاضا برای قطعات و تجهیزات آمریکایی تبدیل شود.
تجارت همیشه برای دو طرف سودمند بوده و هیچ کس متضرر نبوده است. چین همیشه به تجارت با ایالات متحده اهمیت زیادی داده است، به همین دلیل است که روابط اقتصادی دوجانبه در برابر ناملایمات بوجود آمده توسط ایالات متحده از سطح ژئوپلیتیک، انعطاف پذیر باقی مانده است. با این حال، آنچه واشنگتن باید بداند این است که برای همه چیز حدی وجود دارد.
هنوز نظری ثبت نشده،نظر خود را ثبت کنید!